Geiranger-dscjhu00.jpg
 
 

GEIRANGERGUIDE

Essensiell informasjon

Attraksjonene

Naturen

Friluftslivet

Overnatting

Spisesteder

Reise og transport

Kart

 
 
 

Det er sommer, slik sommer bare kan være lengst inne i en norsk fjord omringet av høye fjell. Smeltevannet kommer buldrende ned fjellsidene i de kraftige fossefallenes kaskader, og blomstene viser seg fram i sin fineste festdrakt, der de koser seg i solskinnet.

Og midt i det dramatiske landskapet kan du skimte små, gamle gårder som klorer seg fast i de bratte fjellsidene, og vitner om tilpasningsdyktige bønder og deres arbeid.

Det er sommer i Geirangerfjord!

unsplash-image-EZPZONOvzno.jpg

 

Geiranger og omkringliggende herligheter

 Geirangerfjorden og fjellene rundt er regnet for å være blant de vakreste landskapene i verden. Det underbygges av plasseringen på Unescos Verdensarvliste.

Vi kan ikke være i slike omgivelser uten å sette av tid til opplevelser.

Vi har derfor laget en guide og oversikt som vi håper kan være en nyttig veiviser enten du er her for bare noen timer eller om du skal være her i flere feriedager.

Velkommen til Geiranger og omkringliggende herligheter!

 Geiranger og Geirangerfjorden

Hvor er Geiranger og Geirangerfjorden?

 

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden ligger i Sunnmøre, og er omringet av et eventyrlig landskap som består av majestetiske, snødekkede fjelltopper og vakre fossefall. Den grønne og frodige vegetasjonen står i sterk kontrast til den knallblå fjorden, og blir kalt selve kronjuvelen av Norges fjorder. Geirangerfjorden er ca 15 km lang. Altså ikke så veldig lang og den er faktisk en fjordarm av en større fjord. Geirangerfjorden danner innerste arm av Sunnylvsfjorden, som i sin tur er en av Storfjordens to innerste armer; Norddalsfjorden/Tafjorden er den andre. Storfjordens største lengde er 86 kilometer, målt mellom Flisneset ved åpent hav i Ålesund og Geiranger.

Geirangerfjorden og fossefallet Friaren set fra vest. Gården Skageflå ser du på fjellhylle over til høyre for skipet. Deler av fossefallet Gjerdefossen skimtes i bakgrunn.

Geirangerfjorden og fossefallet Friaren set fra vest. Gården Skageflå ser du på fjellhylle over til høyre for skipet. Deler av fossefallet Gjerdefossen skimtes i bakgrunn.

Geirangerfjorden er på det djupaste nær 260 meter, medan fjella rundt strekkjer seg opp mot 1.600-1.700 meter over havet.

Geirangerfjordens største dyp er 258 meter; fjellsidene når rundt 1400 meter over havet ved munningen, mens fjellene rundt strekker seg opp mot 1600 - 1700 meter over havet. På nordsiden av fjorden ligger fossene Brudesløret og Sju søstre (Knivsflåfossane), som faller i sju atskilte fall nesten loddrett mot fjorden. Midt imot, på den andre siden av fjorden, er den imponerende fossen Friaren (Skageflåfossen).

Du skal være særdeles bortskjemt på naturens underverker om du ikke lar deg imponere over naturen sitt fantastiske skaperverk her, dramatisert av menneskenes sin vilje til å klore seg fast for levebrødet i steile fjellsider.

Du skal være særdeles bortskjemt på naturens underverker om du ikke lar deg imponere over naturen sitt fantastiske skaperverk her, dramatisert av menneskenes sin vilje til å klore seg fast for levebrødet i steile fjellsider.

Det skal ha vært bosetning i områdene rundt fjorden siden like etter den siste istiden for 10 000 år siden. I denne tiden skal området primært ha vært bosatt av reinjegere. Det har også blitt funnet tegn på bosetninger i den yngre bronsealder for 4 000 år siden.

unsplash-image-BHPLM7Ir8RI.jpg

Ikke bare er fjorden omkranset med de bratteste fjellsidene i Norge, men den er også smal og det finnes nær sagt ingen flat strandlinje i fjæra, og dette tilsammen gjør at Geirangerfjorden får et villere uttrykk enn de fleste andre fjorder i landet. Nærøyfjorden som er en fjordarm til Sognefjorden er kanskje den fjorden i landet som oppleves like vill som Geirangerfjorden. Nærøyfjorden er forresten sammen med Geirangerfjorden de eneste fjordområder i Norge som er på UNESCOs verdensarvliste.

Det klassiske og ikoniske motivet: Geiranger og Geirangerfjorden sett fra Flydalsjuvet er det nok mange tusen verden over som har fått festet til minnekortet i kameraet.

Det klassiske og ikoniske motivet: Geiranger og Geirangerfjorden sett fra Flydalsjuvet er det nok mange tusen verden over som har fått festet til minnekortet i kameraet.



Geiranger

I enden av fjorden ligger den lille bygda Geiranger. Området har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2005, og ble kåret til det beste reisemålet i Skandinavia av Lonely Planet. Hit kommer flere hundretusen mennesker hver eneste sommer, og turisme er hovedinntekten til de 250 menneskene som bor her. Turistsesongen varer fra mai til tidlig september.

Geiranger-web-jgg8.jpg

Geiranger har årlig besøk av 150–200 cruiseskip, noe som gjør bygda til Norges tredje største cruisehavn (bare Oslo og Bergen er større). I 2010 gikk 157 cruiseskip til Geiranger, mot 241 i Bergen. I 2011 kom 230 000 til Geiranger med cruiseskip, 20 000 flere enn i 2010. I 2012 var tallet oppe i 312 000 og Geiranger gikk da forbi Oslo som cruisehavn

Geiranger sentrum er i seg selv sjarmerende og er verdt å oppleve. Her er det små, lokale bakerier og spisesteder, hvor du kan nyte kortreiste delikatesser i spektakulære omgivelser.

Geiranger sentrum

Du trenger heller ikke å dra særlig langt fra havnen og fra sentrum for å oppleve flere fosser, fjell og utkikkspunkter. Nedenfor har vi laget en liste du kan bruke som utgangspunkt for hva du vil se og gjøre i Geiranger.

Smaksbombe! Sjokolade hjemmelaget i Geiranger byr på himmelske smaksopplevelser med norsk vri som for eksempel med herlige ingredienser som den beste sjokolade rørt sammen med brunost, norsk honning fra fjellheimen og selvsagt masse kremfløte. Ah! Er du ikke glad i natur, så er et besøk på Geiranger sjokolade verdt turen hit alene. Fotograf: Patano - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Turisme

Fjellklatrere fra Storbritannia var blant de første som oppdaget fjorden som et eksotisk reisemål på midten av 1800-tallet. Allerede i 1869 seilte det første turistskipet inn fjorden. Sommeren 1869 seilte yachten «Nereid» til Norge som en av de første, utenlandske turistbåtene som besøkte landet. Ombord var blant andre båtens eier, bankmannen og kvekeren Edward Backhouse (1808-1879). For å komme seg etter stress og dårlig helse ville han besøke det rolige og restituerende Norge. Nevøen Edward Backhouse Mounsey (1840-1911) tok bilder på turen. De besøkte også Geiranger.

"Cruise of the "Nereid" 1869". File:S. 46 Geiranger ("Cruise of the "Nereid" 1869") (7780458906).jpgTittel / Title: s. 46 Geiranger Motiv / Motif: Albuminkopi. Dato / Date: 1869 Fotograf / Photographer: Edward Backhouse Mounsey (1840-1911) Sted / Place: Møre og Romsdal, Stranda, Geiranger Eier / Owner Institution: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway Lenke / Link: www.nb.no Bildesignatur / Image Number: bldsa_Alb_BH048 CC BY 2.0

Keiser Vilhelm II av Tyskland besøkte Geiranger med skip i 1899 noe som var god reklame for bygda. Keiseren besøkte deretter Geiranger hver sommer til 1914.

Det ble etter sigende opprettet et skysslag i området. Målet var å frakte turister opp Geirangervegen (bygget i 1889) fram til Djupvasshytta. I begynnelsen var det hestevogner som ble brukt, men etter hvert kom det importerte biler som var ombygde for å takle lokale vegforhold.

Turistskipet «Meteor» (1904). Foto: Anders Beer Wilse/Norsk folkemuseum

I 1880 var det ett hotell i bygda, i 1895 var fire hotell i drift.

Allerede på 1920-tallet ansatte Geiranger sin første “turistsjef”. Turistsjefen som var tysk var god til å snakke engelsk og reiste flittig rundt i Europa og “solgte” Geiranger som besøksdestinasjon.

Siden har flere hotell og hytter blitt bygget for å gi husly til den økende turismen. Også vegene har blitt forbedret og dermed gjort det lettere å ta seg til turistmålene. I 1936 kom Trollstigvegen, Nibbevegen i 1939, og Ørnevegen i 1954. Sistnevnte er åpen hele året.

Hotel "Union" i Geiranger, Søndmør.  Dato for fotografering er uvisst, men bildet må være fotografert en gang mellom 1870 og 1900. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Geiranger,Hotel Union, Stranda, Møre og Romsdal. File:9401 Hote…

Hotel "Union" i Geiranger, Søndmør. Dato for fotografering er uvisst, men bildet må være fotografert en gang mellom 1870 og 1900. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Geiranger,Hotel Union, Stranda, Møre og Romsdal. File:9401 Hotel "Union" i Geiranger, Søndmør - no-nb digifoto 20160308 00246 bldsa FAKnudsen 02 (cropped).jpg

Næringslivet i distriktet er godt tjent med turismen. Det er ikke uvanlig at det på en enkelt sommerdag kan være opptil 10 000 turister i Geiranger. Man regner nå med at det er om lag 600 000 turister innom Geiranger og Trollstigen i løpet av en sommer.

Bilferjen «Geiranger» ved kai i Geiranger i 1948. Den trafikkerte strekningen Geiranger-Hellesylt-Valldal fra 1937. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Anmerkninger til bildet var: Fotograf:Ukjent Geiranger,Geirangerfjorden, Stranda, Møre og Romsdal




Historie

I fjellene er gamle dyregraver og bogesteller (buestillinger) fra steinalderen. Mye tyder på at enkelte av disse er fra slutten av siste istid og blant de eldste byggverk i Norge.

Navnet Geiranger kommer trolig av norrønt geirr som betyr spyd og angr som betyr fjord, slik at Geiranger opprinnelig kan være navnet på selve fjordarmen. Fra gammelt sa folk i bygda «Gjårångjin». Gårdsnavnet Gjørvad (eller «Gjørva»), en gammel gård sentralt i bygda, kan også ha sammenheng med navnet Geiranger: I 1303 ble Gjørvad omtalt som «Gefrunga (eller Gefrunger) i Gerang» og i 1520 som «Gorang». I norrønt, trolig fra før vikingtiden, ble angr brukt som fellesnavn på fjorder og våger. Ordet har bare overlevd som ledd i sammensatte fjordnavn som Geiranger, Mauranger og Kvænangen, og har i noen tilfeller blitt overført på tilliggende gårder og bygder. «Angr» kan være relatert til gammelnorsk «ǫngr» som betyr trang eller smal. Fjordnavn på -angr finnes ikke på Island og Grønland noe som tyder på at slike fjordnavn er eldre enn vikingtiden.

Hurtigruta passerer Lundanes, på veg ut frå Geirangerfjorden. Foto: Juni 2014 Lundanes ligg på eit nes ved innløpet til Geirangerfjorden. Det har budd folk på staden i uminnelege tider og der er gjort funn som er blitt datert heilt attende til yngre steinalder. Garden er truleg den eldste i Sunnylven. Den eldste kjende brukaren er nemnt i 1603

Det er gjort sikre funn fra steinalder på Lundaneset (der Geirangerfjorden møter Sunnylvsfjorden) og på høyfjellet ved Geirangervegen. Funnet på Lundaneset har preg av verksted med mange halvferdige steinredskaper og en stor mengde avfall fra virksomheten. Funnet ble gjort 60 meter over sjønivå. Gårdsnavn som Møll og Vinje antas å være svært gamle. Hyski, Homlung, Grande og Gjørva er trolig også gamle navn. Gjørva kan skrive seg fra Gyrvin og slike sammensetninger med -vin regnes som svært gamle navn og kan være fra før vår tidsregning eller til rundt år 400. Navn på -vin betyr ikke nødvendigvis fast bosetning, men forteller noe om hvordan og hvor tidlig området ble brukt.

Strandstedet Meråk (sentrum) med kirken bak ca 1900 Foto: Marthinius Skøien

På Meråk ved fjorden var det et lite marked der bønder og fiskere fra Sunnmøre drev handel med bønder fra innlandet.

Svartedauden førte til en sterk nedgang i folketallet og i 1589 var det bare fem prestegjeld på Sunnmøre. Geiranger var underlagt Ørskog prestegjeld sammen med Sunnylven, Stranda, Norddal og Stordal.


På mange av spisestedene i Geiranger kan du nyte god mat til herlig utsikt til de vakre omgivelsene.

Attraksjoner

Du rekker over en god del attraksjoner og opplevelser på en dag, i hvert fall om du plukker ut de høydepunktene som er mest vanlige for førstegngsbesøkende; Flydalsjuvet, Utsikten, Ørnesvingen, Dalsnibba, tur på tilrettelagt løypetrapp langs Geirangerelvi og se Storfossen her, et besøk på Norsk Fjordsenter. Rusletur i Geirangers sentrum bare for å slappe av eller litt shopping og et besøk på et spisested.

Er du her flere dager rekker du alt!

Lenger ned på denne side kan du klikke deg videre til Geirangers flotteste attraksjoner.

unsplash-image-SDf7kIGQmv4.jpg
 

 

Bildet ovenfor viser Kvanndalssætra. Beliggenheten er ved foten av Dalsnibba.

Geiranger - et must

Geiranger er ikke akkurat kjent for å være folkefritt i høysesongen. Det er ikke uten grunn at du må ta det for gitt at mange nordmenn og internasjonale gjester ønsker å se Geiranger samtidig med deg.

Geirangerfjordens majestetiske fjell som er hugget ut og formet av istiden, er det perfekte stedet å utforske ekte norsk natur. Folk kommer til dette området fra alle verdenshjørner for å gå på fottur, kajakkpadling, sightseeing, sommerferie, eller bare for å slappe av og puste frisk luft.

Geiranger kirke. Geiranger kirke er en åttekantet kirke fra 1842. Mye tyder på at det har vært kirke i Geiranger siden 1450. Kirken i Geiranger er første gang nevnt i Tjondhjems Reformats fra 1589. Den ble revet i 1742, og ny kirke ble bygget i 1744. I 1841 ble kirken påtent og brant ned til grunnen. Noverande kyrkje er den tredje vi veit om på same staden. Fotograf: Diego Delso - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Kveldsstemning fra Opplendskedalen, ved Riksveg 63 - mellom Geiranger og Dalsnibba.

Denne to siste årene 2020 og 2021 var kanskje den beste tiden noen gang til å besøk dette unike verdensarvområdet om du foretrekker å ikke være i nærheten av trengsel med turisttrafikk. Ikke at det er noe galt med utenlandske turister som vil oppleve det fineste Norge har å by på av natur, men når horder med gjester fra turbusser, cruiseskip, bil- og bobilturister fyller de små gatene i den vesle bygda innerst i Geirangerfjorden, så vil det ofte “skremmer vekk” mange nordmenn fra å besøke Geiranger i sommerferien. Unntatt 2020 og 2021 som sikkert vil være unntakene hva gjelder store besøkstall av utenlandske turister, så vil nok utviklingen i årene som kommer være økende fra år til år.

Det vi skal frem til er at om du vil unngå synet at horder med turister, så besøk Geiranger utenfor høysesongen. Når det er sagt, så er det ikke noe problem å gjøre Geiranger i sommerferien - det er faktisk bare å akseptere at her og der er det mange mennesker som ønsker å oppleve det samme som deg. Naturen i Geiranger byr på stor boltreplass, så du kan faktisk gå ut på tur her uten å gå i kø. Det er mest i det lille sentrum av bygda Geiranger den meste av trengsel er her, mens det meste av omkringliggende herligheter kan du utforske og oppleve uten mange turisthorder tistede.

Opplev Geiranger minst en gang i livet, besøk Geiranger i år!

Vær så god med å klikke på lenke nedenfor, da får du oversikt over de flotteste attraksjoner Gerianger byr på:

Geiranger-53.jpg

Attraksjonene

Dette må du se!