andalsnes-web-via-ferrata-romsdalsstigen-romsdal-13.jpg
 

 Romsdalsstigen

via ferrata

 
 

Bli med på en luftig opplevelse i storslått natur

Ønsker du en utfordring som er litt utenfor det dagligdagse samt føle på spenning og mestring i ukjent miljø, så kan en tur i Via Ferrata virkelig anbefales. Dette er virkelig en luftig utfordring og en introduksjon til klatring. Her får man testet styrken sin i høyden på en ganske trygg måte. Romsdalsstigen Via Ferrata består av to eventyrlystne klatrestier: Introveggen og Vestveggen. Begge er fylt med adrenalinkick, mestring, enestående fotomuligheter og fantastisk utsikt over de monumentale Romsdalsfjella.

Introveggen er som navnet sier, en litt kortere og enklere variant, beregnet for deg som kanskje ikke har så mye erfaring med via ferrata og er nysgjerrig på hva dette er. Denne kan alle som er i normalt grei form gå. Estimert tidsbruk 3-4 timer.        (aldersgrense 12 år)

Vestveggen er en hakket vassere og lengre variant. Her kreves det at man er i grei form, har litt erfaring med ferdsel i bratt terreng og ikke sliter med høydeskrekk. Dette er en luftig og spektakulær tur som tar 5-6 timer. Aldersgrensen her er 16 år.

Felles for begge rutene er at man må ha utstyr som hjelm, klatresele og via ferrata slynge. Dette utstyret kan man leie på Norsk Tindesenter hvis man har erfaring fra før, men mangler utstyret. 

Er du i det minste tvil om du har nok erfaring og kunnskap så bruk en av de supre guidene som du kan leie gjennom Norsk Tindesenter

 

Klatrestiene ender opp på Nesaksla, byfjellet på Åndalsnes. Nesaksla er også siste del av Romsdalseggen før man begynner nedstigningen langs trappene som de nepalske sherpaene har bygd. Ellers kan du også ta den nye gondolbanen ned til Åndalsnes sentrum.


norsk tindesenter melder

 

Hva er Via Ferrata

Via ferrata er italiensk for "jernvei" og er en tilrettelagt klatreløype. Med trygg sikring til fjellet kan du utfordre deg selv ved å klatre opp fjellveggen uten å være fjellklatrer. mens du går, forflytter du en og en karabinkrok oppover langs stålwiren som er festet til fjellet. Der det mangler naturlig fotfeste er det satt opp planker og steg. Vi lover en fjelltur du sent vil glemme i sen dramatiske og enestående Romsdalen.

Vi anbefaler alle å gå sammen med en av våre dyktige via-ferrata guider, men har du tidligere klatreerfaring, kan du også låne utstyr fra Norsk Tindesenter og gå på egenhånd. Det du trenger er hjelm, klatresele og godkjent via ferrata slynge.

Enten du velger den korte eller lange ruten, helt eller delvis opp på fjellet, vil du bli belønnet med fantastisk utsikt. Returen fra Vestveggen går via Romsdalstrappa (tilrettelagt sti), med muligheter for stopp på den populære utsiktspunktplattformen Rampestreken.

Sikringsutstyret har vektgrense på min. 40 kg/maks. 120 kg.

Betingelser og vilkår for bestilling av tur finner du her.

 

Norsk Tindesenter

Velkommen til Norsk Tindesenter

Norsk Tindesenter er et opplevelsessenter i hjertet av Åndalsnes, Romsdalen.

Her finner du Norges høyeste innendørs klatrevegg med ruter som passer alle, en liten fjellsportsbutikk med det du trenger til turen, restauranten Tindestua "mellom Fjell & Fjord" og Norsk Tindemuseum med en unik utstilling med både fysiske og interaktive installasjoner som viser den spennende historien fra norsk tindehistorie.

Norsk Tindesenter er i tillegg det sentrale sted for å bestille aktiviteter med guide utendørs i den unike Romsdalsnaturen - Våre Romsdalsopplevelser tilbyr et bredt spekter av aktiviteter både til fjells og til vanns og spenner fra den spektakulære Romsdalsstigen Via Ferrata til den rolige med unike SUP padleturen på Istra elv.

Velkommen til oss!

 

regler

Romsdalsstigen Via Ferrata består av to ulike løyper, begge med et stort risikopotensiale om de ikke blir brukt forsvarlig og med riktig utstyr. Det er svært viktig at alle som benytter Romsdalsstigen følger disse sikkerhets­forskriftene slik at man ikke utsetter seg selv eller andre for unødig fare.

Romsdalsstigen Vestveggen Via Ferrata løypen er en svært bratt og krevende rute. Denne forutsetter god fysisk form og at du mestrer ferdsel i bratt terreng. Det er ikke toalett fasiliteter underveis og det er heller ikke vann tilgjengelig underveis på noen av løypene.

  • 1. Bruk falldemper og unngå fall

    Via Ferrataen er konstruert for å tåle vekten av personer som faller med falldemper, men fallhøyden vil flere steder kunne være betydelig. I og med at stålwiren og forankringspunktene er uten dynamikk er bruk av falldemper en forutsetning for sikkerheten.

    Hvis du faller er det også fare for at du vil kunne falle inn i fjell eller utstyr som wire, stigetrinn o.l. Fall vil dermed kunne medføre alvorlige skader selv om sikringsline med falldemper vil stoppe fallet. Sikringsutstyret vil således ikke alltid kunne unngå risiko for skader ved fall.

    2. Bruk riktig utstyr

    Det er ikke tillatt å bruke annet utstyr enn utstyr som er godkjent for bruk på Via Ferrata. Vanlig klatre­utstyr eller annet utstyr er farlig og ikke godkjent for bruk. Tindesenteret leier ut godkjent utstyr be­stående av sele, sikringsline med karabiner og hjelm. I tillegg anbefaler vi tynne hansker med godt grep, samt gode fjellstøvler med stiv såle og godt grep. Ta med klær etter værforholdene, drikke og nistemat.

    3. Følg merking og vær alltid festet til stålwiren

    Det er ikke tillatt å bevege seg utenfor den oppmerkede løypen som er rensket for løse steiner. Ferdsel utenfor den oppmerkede stien på transportetapper uten stålwire kan medføre livsfare.

    Sikringslinen skal alltid være fast i klatreselen og i andre enden er det to karabiner. Disse skal alltid være festet til stålwiren og være låst. Når du kommer til punkter hvor stålwiren er festet til fjellet, skal karabinene kobles forbi dette punktet. Dette skal gjøres med å flytte en karabin om gangen, slik at minst en karabin til enhver tid er festet til stålwiren.

    Det kan være lett å fokusere så mye på klatringen at en glemmer å koble seg forbi forankrings­punktene slik at sikringslinen strammes. Det lønner seg å koble karabinene forbi før du passerer forankringspunktene med selen. Da unngår du å måtte klatre ned igjen for å koble karabinene forbi.

    4. Hold avstand

    Ved fall vil personen foran deg falle til neste forankringspunkt på stålwiren, pluss lengden av sikringsline og falldemper som utløses. Det gjør at en kan falle 2 meter forbi første forankringspunkt. Hvis du er nedenfor denne personen og ikke holder tilstrekkelig avstand, vil personen kunne falle på deg. Derfor er det viktig å holde tilstrekkelig avstand.

    Dette innebærer også at du aldri må koble deg inn i det samme wirestrekket som personen foran deg. Videre må du passe på at personen bak (nedenfor) aldri kobler seg inn i det wirestrekket du befinner deg i. Du må også holde god avstand til neste forankringspunkt, inntil personen foran (ovenfor) har koblet seg til neste wirestrekk. Det er strengt forbudt å passere personen foran deg.

    Underveis på turen er det lagt inn minimum ett hvilepunkt med benk. Under benken er det en stålwire som en alltid skal være tilkoblet mens en er på hvilepunktet.

    På benker og på seksjoner med horisontal gangbane er det tillatt at flere brukere kobler seg inn på det samme wirestrekket. Videre kan brukerne i disse partiene også endre rekkefølge. Dette skjer gjennom at deltakerne kobler seg forbi hverandre. Minst en karabin skal fortsatt til enhver tid være festet til stålwiren.

    5. Vær oppmerksom på værforholdene

    Pass på å ta med riktige klær til værforholdene, og ta høyde for at du kan bli stående fast i fjellet hvis været blir svært dårlig. Husk også at Via Ferrata og fjellet rundt blir glatt når det regner. Via Ferrataen skal aldri benyttes ved tordenvær, idet stålwiren og trinnene tiltrekker seg lyn og kan bli strømførende. Skulle det oppstå tordenvær underveis må du så fort som mulig finne et punkt for å komme deg ut av og vekk fra Via Ferrataen.

    6. Hold i wiren hvis du ønsker og pass på hverandre

    Det viktigste er at du er trygg og ikke faller. Føler du deg tryggere ved å holde i wiren, så er det bare å gjøre dette.

    Følg med hverandre og se til at alle bruker utstyret riktig og til enhver tid er sikret i stålwiren.

    7. Bruk hjelm og se opp for fallende gjenstander

    Pass på og ikke utløs steiner eller miste utstyr. Skulle du være så uheldig å utløse en stein eller miste noe, må du skrike høyt ut en advarsel «stein». Skulle noen rope ut en advarsel, kom deg så tett inntil fjellsiden som mulig og ikke se opp (det er mye bedre at steinen treffer hjelmen enn ansiktet ditt). Løse gjenstander som drikkeflasker, mobiltelefoner kan gjøre skade på folk under på samme måte som løse steiner. Slikt utstyr skal derfor være i sekken eller sikret til selen.

    8. Vær varsom

    Om du går med guide følg alle råd og instrukser som gis. Oppfør deg slik at du tar vare på naturen og ta alltid med deg søppel tilbake.

    Nødnummer ved ulykker er 113.

    9. Leie av utstyr

    For de som går uten guide skal leid utstyr leveres tilbake innen klokka 18 ved Tindesenteret, med mindre annet er avtalt på forhånd. Leveres utstyret tilbake senere enn avtalt, vil tilleggsleie påløpe med en ekstra dagleie pr. dag.

    Utstyret skal være helt ved tilbakelevering. Skade på utstyr utover normal slitasje, samt ødelagt eller mistet utstyr må erstattes av leietager.

 

Leie av utstyr

Lei utstyr her

Er du i god fysisk form og mestrer ferdsel i bratt og luftig terreng, kan du gå Romsdalsstigen Via Ferrata på egenhånd og leie utstyr på Norsk Tindesenter.

Vi anbefaler likevel alle å gå første turen med guide.

Prisen for leie av komplett via ferrata utstyr med hjelm er kr 450,-
I tillegg må alle ha gummierte hansker. Dette kan du kjøpe på Norsk Tindesenter.

Vi anbefaler at alle som skal leie utstyr bestiller via nettsiden vår på forhånd. Det kan være dager der vi ikke har utstyr til drop-in pga. store grupper. Ved evt. drop-in kan utstyret hentes ut fra kl. 11-14. Utstyret må være returnert til Norsk Tindesenter innen kl. 18 samme dag.

Gjør deg kjent med alle regler og rutiner for bruk av via ferrata før du begynner.

  • Les informasjonsskiltet ved starten av rutene.

    Alle under 16 år skal gå i følge med en voksen.

    Det er påbudt med sertifisert via ferrata utstyr med falldemper og hjelm.

    Vi gjør oppmerksom på at klatrere med eget via ferrata utstyr også må reservere plass, godta vår ansvarserklæring og betale avgift for å bruke anlegget. Bestill plass her.

    All kommersiell drift skal kun skje i regi av Norsk Tindesenter.

    ALL FERDSEL SKJER PÅ EGET ANSVAR.

 

Forberedelser

Vi skal på fjellet, her er det du må ta med:

  • Liten ryggsekk

  • Mat og drikke (kan forhåndsbestilles i restauranten)

  • Fjellbukse og vindtett jakke

  • Klære etter værforhold

  • Lue/buff

  • Gummierte hansker (kan kjøpes på tindesenteret)

  • Kamera (NB! må være med stropper/rem)

  • Anmarsjsko/fjellsko (helst vibram såle)

  • Solbriller/solkrem

Andalsnes-web-Via-Ferrata-Romsdal-Romsdalsstigen-04.25.jpg