Geiranger-skagefla-48.jpg

 

 

SKAGEFLÅ

 

Turen til den gamle gården Skageflå er som å vandre ut i et nasjonalromantisk landskap tatt direkte ut av en reklamefilm for norsk melkesjokolade. Du har ikke gjort Geiranger før du har besøkt denne vakre gården, beliggende på en liten fjellhylle ovenfor Geirangerfjorden. Utsikten til “De syv søstre” kunne ikke vært bedre.

 
 

I 2005 fikk Geiranger status som verdensarvområde av UNESCO. Langs fjorden finnes det flere gamle forlatte gårder og de mest besøkte av disse er Skageflå, Knivsflå og Blomberg. Du kan komme deg til Skageflå til fots fra Geiranger, mens de andre kun kan nås fra fjorden.

Bildet ovenfor: Gården Skageflå ligger i fjellveggen på den ene siden av den vakre Geirangerfjorden. Du kan ta båt ut hit og så gå tilbake til Geiranger til fots. Kan det blir mer vakkert?


Kort om turen

Turen til Skageflå er en flott tur i hjertet av det eneste området i Norge som står på Unesco sin verdensarvliste: Opplev selve Geirangerfjorden, vakre fossefall, gamle fjellgårder, spennende stier - kort sagt det beste av både natur og kultur. Fantastisk utsikt på første klasse fra fjellgården Skageflå - her feiret kongeparet vårt sølvbryllaupet sitt, sammen med representantar fra kongehusene i Europa.

Noen steder langs ruten mellom Homlong og Skageflå, så går stien nær kanten av fjellhyllene.

Storfjordens Vennar har gjort ein imponerende innsats med å restaurere husene både på Skageflå og Homlongsætra (der alternativ turrute òg går forbi - høyeste punkt på turen). Det er gode informasjonstavler i sentrum av Geiranger, Skageflå og på Homlong (turinfo, kart, vanskelighetsgrad på turene mm). På Skageflå og Homlongsætra er det også infotavler som forteller om kulturhistorien til plassene. På Skageflå er det òg toalett (gammaldags utedo for to :)), turkasse og tilrettelagt grillplass. Fleire flotte utsiktsplasser underveis på turen.

 Rutebeskrivelse


Start turdagen på fjorden

Gården er tilgjengelig både på kortere og lengre fotturer og som ein rundtur med utgangspunkt fra Geiranger sentrum.

geiranger-52.jpg

Det fineste, eller rettere sagt “å få i pose og sekk”, er å starte turen med båt ut Geirangerfjorden. Då får man en sightseeingtur som innledning til en fantastisk turdag. Båt går flere gangar daglig i sommersesongen. Mer info om båttilbudet samt rutetider finner man her ->

Skageflå sett fra andre siden av fjorden på gården Knivsflå, som ligger på en fjellhylle kloss inntil fossefallet “De syv søstre”. Fotograf: Konrad Baginski

Skageflå sett fra andre siden av fjorden på gården Knivsflå, som ligger på en fjellhylle kloss inntil fossefallet “De syv søstre”. Fotograf: Konrad Baginski

Skageflå sett fra fjorden. Stien opp til kulturarven Skageflå er steinsatt av sherpaer fra Nepal, og svinger seg oppover den bratte fjellsiden. Fotograf: Frode Inge Helland

Skageflå sett fra fjorden. Stien opp til kulturarven Skageflå er steinsatt av sherpaer fra Nepal, og svinger seg oppover den bratte fjellsiden. Fotograf: Frode Inge Helland

En flott og obligatorisk fottur når man besøker Geiranger, men særdeles bratt tur er turen opp til den maleriske gården Skageflå som startar med båt ut Geirangerfjorden. Dersom du vil slippe båttur og den bratte stigningen fra fjorden anbefaler vi å ta stien tur/retur med start fra Geiranger via Homlongsetra.
— Sommerferie i Norge
unsplash-image-Kl6nGJmHp_Y.jpg

Du kan også leie kajakk og padle ut selv. Med kajakk på fjorden kan du se det spektakulære fossefallet på nært hold, å i tillegg en magisk naturopplevelse til vanns blant majestetiske fjell og fossefall. En opplevelse som gir deg en helt spesiell nærhet til naturen. Se kajakkutleie her ->

Hyggelig velkomst.Ett skummelt trollfjes i fjellet ser mistenksomt ned på oss der vi 250 meter nedenfor skal legge til med båt i samme fjellside for å gå opp til Skageflå. Fra fjorden kan du se dette motivet. Ta utgangspunktet i gårdsbygningene på Skageflå og se ca 300 meter til venstre på omtrent samme høydenivå i fjellsiden som Gårdsbygningene.


Fotturen opp

Sightseeingbåten setter folk i land i Skagehola på visse tidspunkt, og kan også plukke opp der. Fra Skagehola går stien bratt oppover til Skageflå 250 moh. Dette er en mye gått tur, også av barnefamilier, men mindre barn bør ikke få gå alene. Stien er steinsatt og går i slynger oppover og på noen punkt utsprengt i fjellet. Ikke vanskelig, men bratt, og den som er høyderedd, kan oppleve det ubehagelig. Sikring med gjerde på farlige punkt. Det tar ca. 45 minutt opp til Skageflå.

Vestnorsk regnskog. Mange lar seg overraske når de går på turstien til Skageflå over hvor stor frodighet det er her i dalsidene ned til Geirangerfjorden. Den fruktbare jorden her var også noe av årsaken til at så mange etablerte gårder her, selv på …

Vestnorsk regnskog. Mange lar seg overraske når de går på turstien til Skageflå over hvor stor frodighet det er her i dalsidene ned til Geirangerfjorden. Den fruktbare jorden her var også noe av årsaken til at så mange etablerte gårder her, selv på vanskelige tilgjenglige steder som fjellhyller og i bratt fjellterreng.

En gulrot på veien kan være at når du etter gåturen endelig står på seteren og skuer utover den vakre fjorden og føler deg som en konge på haugen vil du garantert ikke angre på de små anstrengelsene som turen opp krevde!

Fra gårdstunet ser vi over fjorden til nabogården Knivsflå og De syv søstre. Utsikten utover fjorden hvor Hurtigruta kommer seilende, er majestetisk. Vi forstår lett hvorfor dette er en av turfavorittene til så mange besøkende, for det finnes ikke mange utsikter lik denne. Det er et fantastisk panorama og en opplevelse for øye og hjerte som vi kommer til å bære med oss som umistelige minneskatter inn i kalde vinterkvelder.

Husk å pakke med deg nistepakke og drikke i ryggsekken og spis gjerne lunsjen din på tunet du også. Det er godt tilrettelagt bålplass og benk/bord på tunet, som man er velkommen til å ta i bruk.

Det er ikke lov å campe/telte på gården. Men resten av fjellheimen i umiddelbar nærhet gir deg rett til å telte der du måtte ønske så lenge du følger de norske teltreglene - >

Små og store forhold. Det er lett å danne seg feil inntrykk av størrelsesorden og høydenivå på de steder i Geirangerfjorden hvor det bare er natur og ingen bygninger og infrastruktur å sammenligne med. Da hjelper det på den omtrentlige beregningen når enten et svært cruiseskip seiler inn fjorden eller en liten båt tøffer avgårde langt der nede.



 Feiring av kongelig sølvbryllup

Dette stedet ble viden kjent da dronning Sonja og kong Harald inviterte over 30 kongelige gjester fra hele Europa til en minnerik lunsj på tunet da kongeparet feiret sitt sølvbryllup i 1993. Et stort kongelig følge, anført av dronning Sonja, gikk denne stien opp til Skageflå, der det ble arrangert lunsj for fire regjerende monarker og andre representantar for de fleste kongehus i Europa. De som ikke gikk den bratte stien opp fra fjorden, ble fraktet med helikopter til Skageflå. Det var også på Skageflå at dronning Sonja i 2006 avduket en verdensarvplakett for å markere at dette området i 2005 hadde havnet på UNESCO sin liste over verdens kultur- og naturarv.

Langs stien på vei til Skageflå er det flust av mange naturlige utsiktsplasser. Her er det Bringefossen vi ser på andre siden av Geirangerfjorden. Litt kuriosa; Bringefossen, også kalt Gomsdalsfossen, er den 38. høyeste fossen i Norge ut fra totalt …

Langs stien på vei til Skageflå er det flust av mange naturlige utsiktsplasser. Her er det Bringefossen vi ser på andre siden av Geirangerfjorden. Litt kuriosa; Bringefossen, også kalt Gomsdalsfossen, er den 38. høyeste fossen i Norge ut fra totalt fall. Fossen ligger ved Geirangerfjorden i Stranda kommune i Møre og Romsdal. Det meste av fossen er synlig fra fjorden, men som den nærliggande Friaren er toppen av han delvis skjult av et smalt gjel. Fossefalla består av en rekke hestehaler og kaskadefall, i motsetning til andre fossefall ved fjorden, som nabofossene De syv søstrene og Brudesløret som er mer vertikale.



Gammelt kulturminne

Gården har vært i bruk helt siden middelalderen.

Hyllegårdene langs Storfjorden i Møre og Romsdal og andre fjorder på Vestlandet med det tilhørende brukslandskapet er noe av det mest særegne og spektakulære den norske kulturlandskapsarven har gitt oss. Mange reisende, helt sidan Hans Strøm (1766) besøkte Geiranger i 1750-årene, ble imponert over at folk bosatte og livberget seg på disse gårdene gjennom generasjonar (Nissen 2004).

Skageflå i Geiranger er den største blant hyllegårdene i Storfjorden (Geirangerfjorden er en fjordarm til Storfjorden), og den ligger på en fjellhylle ca 250 m.o.h. med utsikt over fjorden og De sju søstre, midt i Geiranger – Herdalen landskapsvernområde og Verdensarvområdet Vestnorsk Fjordlandskap.

Bosettingshistorien strekker seg så langt det er kjent tilbake til 1613 da gården for første gang er nevnt i skriftlige kilder, men gården er trolig eldre.

Skageflå sett fra drone. Fotograf: CucombreLibre - Creative Commons Attribution 2.0 Generic

I 1873 gikk det et stort jordskred over gården og ødela mye av den jorda som var dyrket. For å få hjelp til oppryddingen ble gården delt i to bruk. Det ville seg slik at bror og søster på Skageflå giftet seg med bror og søster på Møllsæter, og begge søskenparene slo seg ned på Skageflå.

Skageflå ble fraflyttet i 1918, men deler av jordbruksarealet ble høstet fram til 1969 (Olav Kjell Homlung, pers med.).

Gården har tradisjonelt blitt regnet som en av de rikeste gårdane i Geiranger. Mye skyldes det de fruktbare beitemarkene i Skagedalen. På det meste kunne de fø opp til 125 geiter på denne gården.

Homlongsætra

Turen tilbake til Geiranger

Hvordan skal du komme deg tilbake til Geiranger?

Til fots: Frå Skageflå kan du følge Bjønnstien over til Homlung og Geiranger via Homlungsætra. Dette er en godt synlig og godt skiltet sti.

Fra starten på hjemturen ut fra Skageflå gård går du oppover i bratt terreng, men lettare blir det i siste etappen opp til Homlongsætra 544 moh.

Stien går til tider på glatt fjellunderlag, med mye løse steiner. Noen steder må du nesten klatre oppover, men dette gjelder absolutt ikke hele turen, så slapp av!

Regner du med gangtid fra Skageflå via den koselige seteren Homlongseter til Homlong ved Geirangerfjorden tar turen cirka 3 timer. Selv om stigningen er bratt til å begynne med, jevner det seg ut når du kommer et stykke på veien. 

Den koselige Homlongsætra er beliggende på turens høyeste punkt. Herifra går stien relativt slakt unna langs fjellstupet/kammen ned til fjorden frem til det lille tettstedet Homlong, som ligger 2 km fra Geiranger sentrum. Om en ikke har organisert bil eller annen transport herfra, så er det en fin vandretur på grusveg langs fjorden til sentrum.

Vakker utsikt til Geiranger fra Homlong. Det er mange som velger å starte fotturen til Skageflå herfra, eller avslutt den her. Stedet ligger ca. 2 km nord for Geiranger sentrum.

Vakker utsikt til Geiranger fra Homlong. Det er mange som velger å starte fotturen til Skageflå herfra, eller avslutt den her. Stedet ligger ca. 2 km nord for Geiranger sentrum.

Til fots og i båt: Om du ikke vil bruke turføttene til en 3,5 times vandring i et helt uimotståelig landskap for å komme deg tilbake til Geiranger, så kan du selvsagt gå ned samme tur som du kom opp fra fjorden. Husk at selv om du går nedover, så er det bratt, så derfor beregn like lang tid som turen opp; ca. 45 minutter.

Se rutetider for 2021 her ->

Er barna med på tur?Tar man med mindre barn på denne turen, bør en passe godt på de særlig på turen fra Skageflå og opp til en er ferdig med de bratteste partiene mot Homlongsætra. Også et punkt på stien tilbake til Homlong der stien går helt utpå stupkanten.