Seiland
Norges urørte naturjuvel
Norges urørte naturjuvel
Seiland heter øya og i motsetning til Kvaløya er naturen på Seiland så kontrastrik og variert at man lett får frem klisjéen; "et Norge i miniatyr."
På Seiland opplever du fjell og vidde, sund og viker, skog, finkornede sandstrender, innsjøer og små fjellvann, et par fjordarmer og flotte vassdrag, fuglefjell og Skandinavias nordligste isbre, blomstrende enger og grønne dalsider, en unik flora og fauna, og i det hele tatt en dramatisk villmark som kunne vært innspillingssted for de mest spektakulære Hollywood-produksjoner.
“Det er unikt, nesten som et “Ringenes herre” landskap.”
Legg til at Seiland har utallige muligheter for fotturer, skiturer, jakt og fiske, så skulle vel bildet av denne billedskjønne øya være komplett.
Visste du forresten at Seiland er en øy med edelstener? Zirkon fra Seiland sies å være den fineste zirkonen i verden, noe som gjør den ettertraktet for samlere og kjøpere.
Skrevet av Stian Dahl
Utforsk en nasjonalpark med steile kystfjell, grønne lier og Skandinavias nordligste fastlandsisbreer. Med slike forventinger måtte Seiland utforskes, øya som av erfarne friluftsfolk bare blir beskrevet som en godtebutikk for friluftsinteresserte.
Oldervikvannet
Seiland på langs krever mye planlegging av både transport og trasévalg. Man kan selvfølgelig gå både fra nord mot sør og motsatt. Her er det ikke merkede turløyper og derfor svært viktig å bruke god tid på kartlesing før turen. En annen viktig ting å merke seg er at man i løpet av turen høyst sannsynlig ikke vil treffe folk.
Vår tur startet på Hakkstabben, helt syd på Seiland. Fra Oldervikvannet (bildet) er det en strabasiøs tur opp fjellskrenten for å komme opp på fjellplatået "Sennalandet".
Man bør derfor også ta nødvendige sikkerhetshensyn under planleggingen av turen. Isbreen som ligger midt inne i Seiland nasjonalpark må krysses på østsiden. For erfarne breevandrere kan isbreen krysses tvers over, men dette krever erfaring da det er flere bresprekker på veien over isbreen. Seiland består også av mange elver, og flere av disse er vanskelig å krysse ved stor vannføring fra isbreene. Ellers er det flott terreng å gå i, spesielt gjennom midtre deler av øya.
Vill og nærmest urørt natur på Seiland
Jeg bestemte meg fra å gå fra Hakkstabben, det sydligste punktet på Seiland. Hit kommer du greitt med ferge fra Storkorsness, ca. 50 min med buss fra Alta. Bare husk å sjekk rutetidene først. Fra Hakkstabben på Seiland kjenner du den ekte villmarksfølesen trenge igjennom kroppen. Den første dagen går med til å komme seg opp i høyden. Det er lett å navigere her da man passerer flere vann og elver som er godt avmerket på kartet. Man bør gå rett nordover mot Sennalandet som ligger inne i Seiland nasjonalpark. Turen inn hit tar ca. 1-2 dager, avhengig av hvor tungt man bærer. For det er mye oppoverbakke i begynnelsen, men i lettgått terreng. Etter å ha gått en hel dag i motbakker er det fint å slå leir når terrenget flater ut. Da er du nedenfor Uvssotrassa som er en fjelltopp på 831 m.o.h. Her er det fantastiske plasser for å slå opp teltet med flere fine fiskevann og elver som bruser av all sin kraft. Du har også flott utsikt mot havet.
Neste dag fortsetter ferden nordover, og til å begynne med går man ca. 200 høydemeter oppover i et steinete parti. Selv om man hele tiden ser toppen nærmer seg, tar det tid fordi man må gå i steinrøysa. Men tålmodigheten og slitet er gull verdt når man når toppen og får en fantastisk utsikt over Seiland Nasjonalpark. Herfra ser man Seilandsjøkulen i all sin prakt rett foran seg, og det frodige grønne landskapet tar nesten pusten fra deg. Herfra brukes resten av dagen til å gå nedover i steinrøysa helt til terrenget flater ut og man kommer til Seilands største elv, Melkelva. Den deler nasjonalparken på tvers, men det går fint å passere den enkelte steder. Nå er man midt inne i nasjonalparken, og området her kalles for Sennalandet. Du har mange flotte vann rundt deg på alle kanter, og hva passer vel bedre enn å finne en hyggelig teltplass for dagen med en rennende elv ved siden av? Naturen her kan enklest beskrives som den mange av oss har sett i filmen «Ringenes Herre», grønn og frodig og i et landskap som bølger bortover åsene.
Seilandsjøkulen
Dag 3 starter med å gå mot Seilandsjøkulen som man ved godt vær alltid har et øye på i nord. Dette gjør også navigeringen lett her inn på øya. Her starter dagen med igjen å passere Melkelva. Denne må passeres om man skal komme seg opp til isbreen. Hvis man ikke skal gå på selve isbreen er den eneste måten å passere breen på østlig side. Litt steinete partier hvor man går ved siden av breen, men fint å gå. Så er det jo også en mektig opplevelse å ha isbreen ved sin side når man vandrer nordover langs kanten av den. Etter at breen er passert går man en stund i steinete partier blant mange fine fjellvann. Man bør vente med å slå leir før man kommer litt lengre ned i terrenget igjen da mulighetene for leirplass er bedre der. Etter en lang dags marsj er det godt å vite at isbreen er passert og at den nordlige delen av øya nærmer seg.
På dag 4 kan man, hvis man ønsker det, velge å gå hele veien til turens nordligste punkt Kjerringholmen hvor båten venter på å ta deg over til fastlandet. Det er en lang etappe med sekk. Ta det heller med ro, prøv å fiske i et av de mange vannene, og slå heller leir litt tidligere på ettermiddagen på et fint sted. Nå har man kontroll med hvor lang tid det er igjen, så det er ingen grunn til å ha det for travelt. Du vil jo være på denne fantastiske øya lengst mulig.
Den vakre Bekkarfjorden med de grønne dalsidene er lokalisert på øyas sørøstlige side. Foto: Jan Hugo Salamonsen
Dag 5 er siste etappe, og sliten rygg og såre bein er klare for å forlate denne fantastiske øya for denne gang. Fra Kjerringholm går det ferge som tar deg med til fastlandet. Ta turen innom verdens nordligste by Hammerfest for en siste natt her langt oppe i nord. En fantastisk tur til en øy og nasjonalpark de færreste har hørt om har gjort dine naturerfaringer så mye rikere. Hit vil du garantert ønske å komme tilbake.
Naturen, besøksinformasjon…
Seiland (nordsamisk: Sievju) er ei øy i Hammerfest, Alta og Kvalsund kommuner i Finnmark. Den har et areal på 583,65 km².
Arkeologiske funn har vist at det har bodd folk på Seiland i omtrent 7000 år, men i dag er det kun bosetting i Kårhamn, Hønseby, Eidvågen, Fiskebukta og Survika i nord (Hammerfest kommune) og på Altneset og Hakkstabben i sør (Alta kommune). Av øyas 147 innbyggere (2013) bor 125 i Hammerfest og 22 i Alta kommune. Kvalsund kommunes del i øst er ubebodd.
Det er to isbreer på Seiland. Seilandsjøkelen, den største isbreen, ligger midt på øya og har en høyde på 985 moh. Den andre er Nordmannsjøkelen. Her ligger det høyeste fjellet på øya, Seilandstuva, 1079 moh., som også er det høyeste punktet i Hammerfest kommune. Seiland nasjonalpark ble opprettet i 2006, etter at et utredningsarbeid hadde pågått siden 2003.
På nordsiden av øya går Fv114 fra Kjerringholmen til Hønsebyhamn. Hit er det fergeforbindelse fra Akkarfjord på Kvaløya. På sørsiden av øya går Fv31 mellom Hakkstabben og Hammelnes. Hit går det ikke ordinær fergerute, men det er mulig å transportere kjøretøy med godsrute.
Seiland/Sievju nasjonalpark ble opprettet for å ta vare på en vill og vakker del av Finnmarks alpine kystnatur. Nasjonalparken dekker 316 km2 av øya Seiland i Vest-Finnmark, og ligger i kommunene Alta, Hammerfest og Kvalsund.
På Seiland finner du graskledde lier, lune blomsterenger, stupbratte fjell, og Seilandsjøkulen som en glitrende krone på toppen av øya. De steile kystfjellene er hekkeplass for en rik bestand av rovfugl. Den unike geologien og den ultrabasiske berggrunnen i sør gir opphav til et spesielt frodig planteliv.
Nasjonalparken forvaltes av Seiland/Sievju nasjonalparkstyre
Kilde: Wikipedia og Seiland nasjonalpark ved Nasjonalparkstyret
Se alt om Seiland
Informasjon om friluftsliv, natur, historie, kart, reise/transport, og overnattingsmuligheter.