Bildet ovenfor: Fra toppen av Romsdalshornet ser Romsdalen ut som det eventyrriket det er.

Midt i fjellsportens vugge

Romsdalshorn har den tidligste tindebestigningen i Europa. Årsaken skal visst nok være et veddemål i et brullyp så tidlig som i 1828.

Romsdalshornet, ofte kalla berre Romsdalshorn, er et fjell i Rauma kommune, på austsida av Romsdalen om lag femten kilometer søraust for Åndalsnes. Toppen er på 1550 meter over havet, og fjellet stig nesten loddrett opp frå dalen.

I mange år hadde det versert historier om at toppen ble besteget allerede i 1828, Christen Smed fra Gausdal, som tok navnet Kristian Hoel da han flyttet til Romsdalen, og Hans Bjermeland fra Vestnes. Ingen trodde på dem. Da Carl Hall og følge nådde toppen 1. september 1881, viste det seg imidlertid at det var reist en steinvarde på toppen, så Hoel og Bjermeland hadde virkelig vært på toppen av «Hornet», over 50 år tidligere.

Romsdalshorn sett fra elven Rauma.

Ifølge Per Hohle var førstebestigningen av Romsdalshornet i 1828 vanskeligere enn det som tidligere var gjennomført i Alpene. Både Aasmund Olavsson Vinje (Ferdaminne, 1860) og Wilhelm Koren Christie (1847) skrev om sagnet om førstebestigningen. I 1881 ble sagnet dokumentert som sann historie da Carl Hall fant en «8 fod høi og 4 fod bred» varde på toppen.

Bestigningen av Romsdalshornet i 1828 var for eksempel nesten 30 år før den første bestigningen av Matterhorn i Sveits. Så dette var egentlig starten på tindebestigningen i Europa.

Romsdalshorn sett fra Romsdalseggen.

Sommeren 1881 var regnfull da Hall kom til Hotel Aak for å gjenoppta fjorårets mislykkede forsøk på å bestige Romsdalshorn. Uventet var også den engelske tindbestigeren William Cecil Slingsby der i samme ærend. Den 24. august møttes de to tindebestigerne på Hotel Aak og skal ha hatt en lang og god samtale. Sligsby hadde nettopp klart å bestige Store Venjetinden og var kanskje fornøyd, i alle fall reiste han fra Romsdalen dagen etter i håp om at været var bedre i Jotunheimen.

Carl Hall ventet i Romsdalen på bedre vær. Jo Venjesbrekkå som Hall hadde brukt som lokal fjellmann trakk seg, men Hall fikk med seg Erik Norahagen og Mathias Soggemoen i stedet. Da været lettet den 1. september lykkes de med å nå toppen. Denne ruten fikk navnet «normalveien via Halls renne» og var den vanligste ruten helt til på 1980-tallet engang. Det har vært uenighet om året for førstebestigningen. For mer om dette, se artikkelen om Christen Smed.

Nå ble det flere som besteg Romsdalshorn. Allerede to uker senere kom neste besøk. Veteranen blant de lokale fjellguidene og kaptein Sejersteds fjellfører fra 1860-årene, Ole E. Kolflot, gjorde turen på egen hånd etter å ha mumlet noe om at han skulle se etter sauer opp i Venjesdalen da han gikk hjemmefra om morgenen.


Ole Endresen Kolflot (1863–1908) var med landmåleren kaptein Broch på førstebestigning av Kalskråtinden i 1864. To år senere, i 1866, guidet han kaptein Sejersted på et tidlig forsøk på Romsdalshorn fra øst. de snudde da de var nesten på høyde med Den gule flekk. 11. september 1881 klatrer Ole E. Kolflot til topps alene. Dette var den første solobestigning av toppen.

Sønnen til Ole E. Kolflot, Henning Nygård (1870–1941) var DNT-patentfører fra 1914 til slutten av 20-åra. Henning Nygård var på Romsdalshorn ca. 50 ganger. Han var også med på førstebestigningen av superklassikeren nordveggen på Romsdalshorn i 1920.

Eldste sønn til Henning Nygård, Ole Nygård (1895–1956) var DNT-patentfører fra 1932-1946. Han besteg Romsdalshorn 121 ganger.

 

Sertifisert guide med fjellføringserfaring fra Romsdalen - anbefales!

Det å bestige Romsdalshorn alene er noe du ikke skal prøve på om du ikke har solid med klatreerfaring fra bratte og krevende fjellsider. Klatring av Romsdalshorn kan karakteriseres som en “lettere klatretur” om du har med egen fjellfører (også kalt fjellguide, guide, tindevegledereller eller veileder) at du har gode klatreferdigheter fra mer krevende klatreturer enn Romsdalshorn.

På lettere klatreturer som Romsdalshorn kan en fjellfører ta med to gjester. På lengre og mer kompliserte turer, er det vanlig å begrense til to gjester per fjellfører.

Det er flere dyktige fjellguider i Romsdalen. Planlegg derfor turen godt på forhånd og ta kontakt med fjellguider som kjenner Romsdalshorn godt.

Det er viktig at fjellguidene er internasjonalt godkjente Tindevegledere IFMGA eller Tindevegledere under kvalifisering. Dette er den høyeste godkjenningen i verden innenfor fjellsport. Guidene som tilbyr klatreturer til Romsdalshornet er i tillegg håndplukket ut fra lokalkjennskap og veilederegenskaper.

Bestill fjellfører her: Romsdal Lodge, Hagen Fjellsport, Fjellguide, Uteguiden, Bre og fjell, Ski and Mountain Guide, Fjellsentralen (har base på Oppdal, men denne erfarne og dyktige gjengen tar også fjellføreroppdrag i Romsdalen).



Krav

Du må være i normal fysisk form og ha generell fjellerfaring. Du trenger ikke klatreerfaring, men du bør være komfortabel med å ferdes i utsatt terreng. Om du aldri har klatret før anbefales det en kort innføring i klatring i forkant av turen.

Heldigvis – for de fleste – oppleves klatringen av Romsdalshorn mer krevende og dramatisk på avstand enn når man faktisk begynner å klatre.

Opplevelse for livet

På avstand ser det nesten umulig ut, men etter hvert som man kommer nærmere og nærmere dukker det opp mer og mer formasjoner og man ser at fjellet ikke er så bratt. Romsdalshorn er allikevel en skikkelig utfordring for de fleste. Og en opplevelse for livet.

Drømmer du om å bli fjellkonge eller fjelldronning?

For å kunne kalle seg ”Fjelldronning” eller Fjellkonge” må en komme seg opp på syv av de høyeste og mektigste tindene i Romsdalen og legge fram et bilde av seg selv fra hver av toppene:

  • Store Vengetind (1852 moh)

  • Store Trolltind (1788 moh)

  • Kvanndalstind (1744 moh)

  • Juratind (1712 moh)

  • Kongen (1614 moh)

  • Romsdalshorn (1550)

  • Dronninga (1544 moh)

Du får så anledning til å kjøpe den eksklusive t-skjorten som bevis på at du innehar tittelen. Det er Den Norske Fjellfestivalen med base på Åndalsnes i Rauma som har opprettet denne utmerkelsen.

Regler:

Du kan bruke så lang tid du vil
Turene trenger ikke å skje i regi av Norsk Fjellfestival
Bestigningen må kunne dokumenteres med bilder
Gjelder fra 2006 (eldre bestigninger gjelder altså ikke)

 

Kilde:

Wikipedia

Norsk Fjellfestival