trollstigen-36.jpg
 

 Bispen

Denne fotturen er ikke så vanskelig, men det er viktig at du viser varsom fremferd, at du ikke har høydeskrekk samt du er forberedt på en del klyving på slutten.

Scroll ned for å se hvorfor denne fjellturen er en av de mest populære i landet.

 
 
 
 
Kart nederst på denne side

I det du nærmer deg Trollstigen når du kjører fra syd, så er det spesielt tre karakteristiske fjell som du legger godt merke til fra bilvinduet; “Bispen” og “Kongen” på venstre side av veien og på høyre side av veien er det den mektige “Stigbotthornet” som dominerer landskapet med sin brede fjelltopp.

 Bildet ovenfor: “Bispen” fremst på høyre side av veien og “Kongen” like bak. Nærmeste fjell på høyre side av veien er “Stigbotthornet”.
 

På denne turen er det Bispen vi skal besøke. De to nabofjellene får vente til en annen gang. Men vi kan nevne at tur til Kongen er litt mer krevende enn til Bispen og man bør vurdere om man vil ha med fjellfører. Turen til Stigbotthornet er bratt, men den letteste å bestige av de tre nevnte fjelltopper.

Video ovenfor: Rollands.net

Kort om turen

Fin, men bratt tur med noe klyving mot toppen. Vær opmerkson på løse steiner som kan føre til steinsprang ned på stien. Ingen tur for de med høydeskrekk. Fantastisk utsikt over Trollstigen fra toppen (se video ovenfor).

På store deler av turen har du utsikt til Bispevatnet.


Rutebeskrivelse

Bispen er et fjell på toppen av Trollstigen lengst syd i Isterdalen, i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Det har en høyde på 1 462 meter over havet.

Parker på p-plassen til Trollstigen utsiktspunkt. Rett på andre siden av veien for p-plassen følger du stien som er skiltet til Bispevatnet.

Turen opp til Bispevatnet går greit i godt opptråkket sti. Fra Bispevatnet er det bare å følge stien langs vannet og forbi Bispen. Selv om man skal på Bispen følger man stien nesten forbi Bispen før man skråner opp. Oppstigning skjer på nordsiden av Bispen. Oppe ved vannet er det bru over elva. Fra Bispevatnet følger stien gjennom ura til høyre for vatnet, stien er merket med enkelte varder. Stien runder opp før skaret mellom Kongen og Bispen og følger så nordryggen på Bispen oppover. Det er mange blindspor så det er viktig å følge vardene. Noen bratte opptak som krever bruk av armene. Like før toppen av ryggen runder stien til høyre forbi et bratt parti og så opp på toppryggen som leder slakt fram til toppen. Her er det viktig å holde seg på stien og ikke trø feil. Spesielt ned igjen er det viktig å følge vardene og de rødmalte pilene/merkene, da det er mange blindspor. 


Vær ekstra varsom så en ikke løsner steiner, disse kan rase langt og skape farlige situasjoner for de som går på stien under. Turen bør ikke gås ved dårlig sikt.
Akkurat når en går ned fra toppryggen ser det ut som om stien går nedover, men en skal bare 5 meter ned og så runde ut på nordryggen.

Bispen er det sydligste av de flotte fjellene som ligger på vestsiden av Istredalen. Bispen rager 1462 meter over havet og kan kanskje oppfattes som en beskjeden høyde, men tro meg; når du står på toppen og titter ned i Trollstigenanlegget og nedover i den smekre Istredalen, så får du virkelig “høydefølelsen” på toppen fordi østsiden av fjellet ikke er direkte knyttet til et annet fjell i samme høyde, men ned til en dal. At fjellet ligger lett tilgjengelig fra riksvegen og besøkssenteret til Trollstigen, så er det ikke rart fjellet er blant de mest populære å bestige i området. I hvert fall om du går opp nordryggen, du trenger da heller ikke klatreutstyr. Men våger du deg på Bispens sydvegg eller østvegg, så må du både ha klatreutstyr, erfaring, og uten solifd erfaring, ha med følge av en fjellfører. Bildet: Bispen nærmest, Kongen i bakgrunn, og en liten flik av Dronningen skimtes helt bakerst.


Adkomst og parkering

Kjør Fv63 Trollstigvegen og parker ved parkeringsplassen til Trollstigenanlegget.


Kart og rutebeskrivelse

Turdata

Lengde

2,95 km en vei

Stigning

661 m

Estimert tidsbruk uten pauseer

3 t. 10 mi


 

Kilde:

 http://romsdal.com

Møre og Romsdal fylkeskommune

rollands.net

Rauma kommune